Inwoners Delfzijl

De plaats Delfzijl en de gemeente Delfzijl zijn gelegen in het noorden van het land in de provincie Groningen. De haven van Delfzijl is één van de belangrijkste havens van Noord-Nederland. Delfzijl kent 5 wijken; Delfzijl-West, Delfzijl-Noord, Delfzijl-Centrum, Tuikwerd en Farmsum.

 

De Gemeente Delfzijl heeft de laatste jaren sterk te maken met krimp. Ook het inwonersaantal van de plaats Delfzijl is afgenomen als we kijken naar de jaren 2013 tot en met 2018. In 2013 telde Delfzijl nog 15.894 inwoners en in 2018 waren dit 15.244 inwoners. Dit is een daling van 4,1 procent.

Als gekeken wordt naar de leeftijd van de inwoners, is de grootste groep in Delfzijl (4373 inwoners) 45 tot 65 jaar oud. De kleinste groep (1552 inwoners) zijn de jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Op basis van verkregen gegevens van Gemeente Delfzijl kan er gezegd worden dat er 1846 jongeren in de plaats Delfzijl wonen. Dit zijn jongeren van 18 tot 30 jaar.

 

Maar liefst 91% van de woningen in Delfzijl zijn voor het jaar 2000 gebouwd. Dit betekent dat er weinig nieuwbouw is. Het tekort aan nieuwbouw zou een reden kunnen zijn van het wegtrekken van jongeren uit Delfzijl, omdat jongeren over het algemeen vaker voor een bestaande woning, die vrij nieuw is, kiezen (Alle Cijfers, 2018).  

 

Voorzieningen Delfzijl

De plaats Delfzijl ligt aan zee. De plaats wordt daarom ook wel ‘Delfzijl aan zee’ genoemd. Delfzijl biedt vele voorzieningen. Zo zijn in de plaats vijf supermarkten te vinden, één supermarkt aan de Jachtlaan, twee supermarkten in het centrum en twee supermarkten op de Wending. Ook zijn in het centrum ontzettend veel andere winkels te vinden. Denk hierbij aan een boekenwinkel, slagerij, kledingwinkels, kapsalons, drogisterij en een reisbureau.

Vanaf het centrum loopt men in vijf minuten over de dijk naar het strand. In 2020 zal er een grote brug geplaatst worden die zal dienen als verbinding tussen het centrum en het strand. Ook zal het strand opgehoogd worden, met daarop een groot strandpaviljoen.

Er is maar weinig uitgaansgelegenheid in Delfzijl. Wel biedt de plaats een aantal basisscholen en is de verbinding tussen Delfzijl en de stad Groningen uitstekend. Er zijn meerdere stations punten voor de trein in Delfzijl. Binnen een half uur kan men met de trein in de stad Groningen zijn (Gemeente Delfzijl, 2019).

 

Krimp en vergrijzing algemeen

Krimp en vergrijzing zijn twee begrippen die vaak samen gaan. Het aantal inwoners daalt en de gemiddelde leeftijd stijgt, waardoor de bevolkingssamenstelling verandert. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo worden in krimpgebieden minder kinderen geboren, loopt de gemiddelde leeftijd op en trekken gezinnen met kinderen, net afgestudeerde jongeren en hoger opgeleiden steeds vaker naar andere plekken of grotere steden. Hieruit kan worden geconcludeerd dat ouderen in een plaats blijven wonen en de jongeren wegtrekken. Zodoende ontstaat vergrijzing.

Deze trend heeft gevolgen voor een plaats. Zo wordt een plaats minder aantrekkelijk voor bedrijven om zich daar te vestigen, zijn minder scholen nodig, kunnen steeds minder voorzieningen zichzelf financieel op de been houden, waardoor ze verdwijnen uit die plaats en zien ondernemers hun winst dalen. Hierdoor trekken ook deze op den duur, waardoor krimp ontstaat. Mensen die eerst van plan waren naar een plaats te willen trekken, zullen dit minder snel doen. Op deze manier wordt een plaats minder aantrekkelijk (Rijksoverheid, z.j.).  

 

Krimp en vergrijzing Delfzijl

In Delfzijl is krimp een hot item. Van de drie noordelijke provincies spant Delfzijl de kroon als het gaat om krimp. Tussen 2001 en 2016 is het inwonersaantal in Delfzijl met ongeveer 4000 inwoners verminderd. Dit is ongeveer een terugloop van 13,5 procent. In Delfzijl en omstreken slaat de vergrijzing het hardst toe, door de meest langdurige aanhoudende daling van het aandeel jongeren (RTVNoord, 21 maart 2016).  

 

Ontwikkeling inwoners 2001 - 2016 per gemeente (CBS, 2016)