Wat is een Tiny House
Als we Tiny House letterlijk vertalen betekent het: ‘klein huis’ en dit is precies wat een Tiny House is. De term Tiny House is afkomstig uit Amerika en is ontstaan tijdens de financiële crisis. De economie stortte in en in 2005 verwoestte orkaan Katrina ontzettend veel huizen.

Door deze gebeurtenissen konden starters in Amerika moeilijk, tot niet, aan een woning komen, terwijl er behoefte was aan betaalbaar en flexibel wonen. Deze grote behoefte heeft ervoor gezorgd dat mensen zelf huizen begonnen te bouwen: Tiny Houses (Schoon, z.j.).
Ook ontstond zo het begrip ‘Tiny House Movement’. Hierbij draait het vooral om een bepaalde filosofie. Mensen binnen de Tiny House Movement vinden het belangrijk dat er genoegen genomen wordt met wat men heeft en dat er vooral gekeken wordt naar wat echt relevant is in het leven.
De Tiny House Movement is ontstaan naar aanleiding van de wetgeving, doordat deze enkele beperkingen met zich mee brengt. Zo staat in het Bouwbesluit precies omschreven aan welke eisen een woning moet voldoen. Denk hierbij aan minimale afmetingen van leefruimte, of aan de maten van een trap. Mensen gingen huizen op trailers bouwen om zo de wetgeving te kunnen omzeilen. Zo ontstonden er huisjes op wielen, de Tiny House Movement (Jonker, 2017).
Een Tiny House is dus een klein huisje en heeft een afmeting van tot en met maximaal 50 m² woonoppervlakte. Tiny Houses worden vaak volledig zelfvoorzienend gebouwd. Het zijn volwaardige woningen, maar dan in het klein (Jonker, 2018).
Soorten Tiny Houses
Er zijn verschillende soorten Tiny Houses. Zo kunnen Tiny Houses, net als woningen, totaal verschillend uitzien aan de binnenkant en de buitenkant. Dit ligt volledig aan de ontwerper en/of de wensen van de bewoner of opdrachtgever. Ook kan onderscheid gemaakt worden tussen Tiny Houses op wielen, recreatieve Tiny Houses en permanente Tiny Houses.
Tiny Houses op wielen komen het vaakst voor in Nederland. Dit heeft dan ook alles te maken met de Nederlandse wetgeving. Om de regelgeving te omzeilen worden de huisjes op een verrijdbaar onderstel geplaatst. Hierdoor wordt het makkelijker om in Nederland een Tiny House te hebben (Wonen in hout, 2019).

Tiny House op wielen (BouwTotaal, 2019)
Tiny Houses op wielen
Vaak worden de Tiny Houses op wielen, geplaatst op plekken waar niet permanent gewoond mag worden. Hier is dan geen ‘normale bouw’ toegestaan. Een Tiny House op wielen staat niet op een vaste fundering, wat het wonen een stuk goedkoper kan maken. Ook kunnen deze huisjes op bijvoorbeeld een binnenplaats gebouwd worden. Wanneer het huis af is kan het in één keer naar de juiste bestemming gereden worden (Jonker, 2017).
Recreatieve Tiny Houses
Ook de recreatieve Tiny Houses vormen nog altijd een grote groep in Nederland. Dit komt doordat Tiny Houses zeer geschikt zijn voor de recreatie. Qua formaat lijken ze op een vakantiehuisje en ze zijn gemakkelijk in meervoud te plaatsen.
Permanente Tiny Houses
Permanente Tiny Houses vormen de kleinste groep in Nederland, als er gekeken wordt naar het Tiny House concept. Dit heeft dan ook weer alles te maken met de Nederlandse wetgeving. De wetgeving maakt dat permanente Tiny Houses moeilijk te plaatsen zijn in Nederland. Toch zijn er duizenden Nederlanders ontzettend enthousiast over het Tiny House concept. Zij stappen dan ook vaak naar een gemeente, waarna een gemeente de stap kan nemen het concept te onderzoeken en te testen (Tiny House Nederland, 2018).

Permanente Tiny House (Indigo, 2016)
Kosten Tiny Houses
Tiny Houses kunnen als kant-en-klare ‘cataloguswoningen’ gekocht worden, maar ook op maat gemaakt worden. De kosten verschillen dan ook heel erg. Kijk ook eens op www.nudge.nl (2016) of www.TinyFindy.nl (2019) voor een groot aanbod van Tiny Houses in Nederland en verschillende bouwers van de kleine huisjes.
Wikkelhuis al een Tiny House van ca. 20m² aan voor ‘maar’ 25.000 euro en GreenBuildings4All één voor 65.000 euro. Gemiddeld genomen zijn de kleinere, simpele Tiny Houses (ca. 20m²) verkrijgbaar vanaf om en nabij de 25.000 euro. De grotere Tiny Houses zitten al gauw rond de 75.000 euro. De op maat gemaakte Tiny Houses kunnen naar eigen wensen en budget ingevuld worden (Nudge, 2016).
Voordelen van Tiny Houses
De bewoners van een Tiny House kiezen heel bewust voor deze woonvorm. Dit heeft vaak alles te maken met de filosofie van de Tiny House Movement. Het is dan ook een hele belangrijke beweegreden van mensen om bewust voor een Tiny House te kiezen. Bij de Tiny House Movement draait het dus om een bepaalde filosofie. Mensen binnen de Tiny House Movement vinden het belangrijk dat er genoegen genomen wordt met wat men heeft en dat er vooral gekeken wordt naar wat echt relevant is in het leven. Genoegen nemen met minder, kan mensen gelukkiger maken in het leven.
Een Tiny House is niet zo groot als een reguliere eengezinswoning en wanneer men in een Tiny House gaat wonen kunnen dus niet altijd alle spullen mee verhuisd worden. Veel Tiny Houses zijn voordelig ingedeeld en voorzien van opbergruimte, maar de ruimte blijft natuurlijk beperkt. Zo is er vaak opbergruimte in de vorm van kastjes onder de trap gebouwd en kunnen er lades onderuit de bank of het bed geschoven worden. Maar deze filosofie hoeft niet de enige reden te zijn om te kiezen voor het kleine huisje (Van de Wouw, 2019).
Lage kosten
Tiny Houses zijn er in verschillende vormen en maten. Bij deze verschillende vormen en maten horen dan ook verschillende prijzen. Toch kan er gezegd worden dat het grootste deel van de Tiny Houses in Nederland tussen de 25.000 en 75.000 euro kosten. De realisatiekosten van een Tiny House zullen veel lager komen te liggen wanneer men deze zelf bouwt. Volgens Marjolein Jonker (2019) kan een huisje zo duur gemaakt worden als men zelf wil. ‘Ga je zelf bouwen en weet je gratis materialen te krijgen door spullen te recyclen, dan kan het heel voordelig’, aldus Marjolein Jonker (Westeneng, 2019).
Wanneer een huisje volledig zelfvoorzienend is, zal het duurder zijn dan wanneer het deels zelfvoorzienend is. Een Tiny House volledig zelfvoorzienend maken is een investering, maar kan later deels terugverdiend worden. Ook de water- en energiekosten zijn bij de huisjes meestal veel lager. Dit komt doordat opgevangen regenwater gebruikt kan worden en de huisjes goed geïsoleerd zijn. Op deze manier zijn de kosten voor de verwarming minder hoog dan bij een reguliere woning, omdat een Tiny House over het algemeen kleiner en dus sneller warm is.
Nog een mogelijkheid is het houden van kippen of het bijhouden van een moestuintje. Zo kunnen Tiny House bewoners zelf hun groenten verbouwen en eieren van de eigen kippen gebruiken voor het (bereiden van het) eten. Hiervoor hoeft niet naar een supermarkt gereden te worden en kan er geld bespaard worden op deze producten. Dit kan ook weer leiden tot lagere maandelijkse kosten voor Tiny House bewoners (Jonker, 2018).
Tiny Houses hebben dus een veel lagere koop-/realisatieprijs dan een ‘normale’ woning en wanneer ze zelfvoorzienend zijn, kan ook geld bespaard worden op gas, water en licht. Dit kan voor veel mensen een belangrijke reden zijn om in een Tiny House te gaan wonen (Westeneng, 2019).
Vrijheid
Tiny Houses kunnen op een fundering gebouwd worden of op een verrijdbaar onderstel geplaatst worden. Dit tweede komt het meeste voor in Nederland. Dit maakt dat een Tiny House zeer mobiel is en mobiliteit geeft vrijheid. Dit kan dan ook een beweegreden zijn om te kiezen voor een Tiny House. Een ‘normale’ woning kan men niet meenemen wanneer men op een andere plaats gaat wonen. Dit kan met een Tiny House wel. Er kan dus makkelijk verhuisd worden. Voor mensen die van reizen houden en veel van huis zijn kan het kleine huisje een hele goede uitkomst bieden. Ze betalen niet de hoge kosten van een ‘normale’ woning en zouden eventueel hun huis mee kunnen nemen op reis. Ook hoeft er minder opgeruimd en schoongemaakt te worden. Voor mensen die veel van huis zijn biedt dit ook een uitkomst. Dit is niet van toepassing op huur-Tiny Houses (Schelfaut, 2017).

Zelfvoorzienend Tiny House (Kay, 2018)
Duurzaamheid
Er wordt steeds meer aandacht besteed aan duurzaamheid. Dit begrip gaat dan ook een steeds grotere rol spelen op de vastgoedmarkt. Steeds meer mensen vinden het belangrijk
om bewust met het milieu om te gaan en te denken om de aarde. Samen met de lage kosten is dit een hele belangrijke beweegreden voor mensen om in een Tiny House te gaan wonen.
Mensen die in een Tiny House wonen verbruiken minder water en energie dan iemand die in een reguliere woning woont (Westeneng, 2019). Ook wordt tijdens de bouw van de huisjes aan duurzaamheid gedacht. Wanneer een ‘normale’ woning gebouwd wordt, wordt hierbij ontzettend veel afval geproduceerd. Er kan gezegd worden dat dit afval gelijk staat aan twee Tiny Houses (Schelfaut, 2017).
Verder zijn de huisjes vaak voorzien van zonnepanelen om energie op te wekken. Regenwater wordt opgevangen in een grote tank en gezuiverd. Ook dit water kan vaak hergebruikt worden. Wanneer er gedacht wordt aan een kleine ruimte en warm weer, zou men denken dat het heel erg warm kan worden in zo’n kleine woning. Om dit probleem duurzaam op te lossen zijn de ramen in de Tiny Houses vaak tegenover elkaar geplaatst, zodat het met warm weer door kan waaien om toch koelere lucht binnen te krijgen (Kay, 2018).
Ook is gedacht aan de isolatie. Hier worden dan ook duurzame ecologische materialen voor gebruikt. Dit kan isolatie zijn van hennep, vlas, wol of zelfs van gebruikte spijkerbroeken. Goede isolatie zorgt er in de winter niet alleen voor dat het binnen lekker warm blijft. Ook wordt zo gezorgd dat het in de zomer niet te warm wordt in het huisje (Jonker, 2016).
Tot slot de composttoiletten. Deze zijn zeer gangbaar in Tiny Houses. De toilet doorspoelen kost water en vaak zijn de huisjes niet aangesloten op het riool. De toiletbak kan geleegd worden op de composthoop buiten het huisje. Er kunnen blaadjes of zaagsel toegevoegd worden om eventuele stank tegen te gaan. Na een aantal maanden kan de compost gebruikt worden voor de tuin. De bacteriën in de compost zijn tegen die tijd dood. Huur en koop- Tiny Houses zouden beide op het riool aangesloten kunnen worden. (Strohplatz, z.j.).
De beweegreden ‘duurzaamheid’ hangt samen met de filosofie van de Tiny House Movement. Het streven naar een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.
Maak jouw eigen website met JouwWeb